NIEUWS & EVENTS

22/23/24 juni 2022: 'Meneertje inviteert' - Ik organiseer een mini-makers-marktje samen met 10 Gentse creatievelingen in mijn winkel aan Gent Zuid! Komen jullie eens snuisteren tussen alle mooie productjes? Keramiek, hout, poëzie, teken- en schilderkunsten, handgemaakte zeepjes en gepersonaliseerde stempels. 

8 januari 2022: Opening van de pop-up winkel in het Gent Zuid Shopping Center! Je kan er 6 maanden lang tools of lepels kopen, workshops volgen of bestellingen afhalen. Ik werkte hard om er een supergezellige plek van te maken, kom gerust eens langs! Er kwam een leuk artikel in Het Laatste Nieuws.

21 November 2021: dag van de ambachten! Ik geef demo's en verkoop lepels in het atelier van Aster Caemaert, een pottenbakster uit Scheldewindeke. Wees welkom! Place to be: Roosbroekstrat 10 in Scheldewindeke van 10u tot 17u. Radio 2 stelt de hele week enkele deelnemende ambachtslieden, waaronder ikzelf, voor in hun programma 'De madammen'. Je kan de afleveringen hier bekijken.

November 2020: Ellen Janssens brengt de komende maanden met Erfgoed Viersprong verschillende mensen in beeld die werken rond ambacht en traditie. Je kan het verhaal van deze mensen hier nalezen. Het gesprek dat ze met mij voerde kwam ook in het 'boekske van Melle'.

Juli 2020: Schrijfster Ruth Van de Steene bundelde 24 Gentse makers in een boek met haar zijproject 'Ruth en de mooie makers'. De realisatie van dit boek were mogelijk gemaakt door Stad Gent. Het eindresultaat is verbluffend! Ik vind het een hele eer tussen deze creatievelingen te kunnen staan. Je kan het boek verkrijgen via deze link!

1 maart 2020: De lepels van de populier gaan naar: Wim Dhaese, Hermine De Sutter, Geert Pieters Sofie De Cnijf, Arjen Geldhof, Geert Van der Linden, Bart van den Berghe, Nathalie Elissa, Nele Dierick, Jona Van den Bossche, Ellen Lampaert. Op zondag 8 maart om 15u worden de lepels overhandigd op de plaats waar de Vollander stond. Ik geef er nog een kleine demonstratie van het lepelsnijden en geef nog een elfde lepeltje weg aan één van de bezoekers. Iedereen van harte welkom!

26 februari 2020: 'Lepels met een verhaal - De Vollander'. Het Nieuwsblad pikte het verhaal op van de lepels die ik maakte uit het hout van deze monumentale 150 jaar oude populier uit Zottegem. Pieter De Valkenaere (ook de maker van deze foto) schreef er een artikel over dat je hier kan nalezen.

21 augustus 2019: Meneertje Teelepel gaat het helemaal maken nu hij in 'De Koterij', een Youtube project van Henk Rijckaert is verschenen. 

7 augustus 2019: Lieven van Imschoot, schrijver voor Het Nieuwsblad, bracht me een bezoekje. Het werd een gezellige namiddag: bij een kop koffie gaf ik hem meteen ook een volledige demonstratie van stam tot lepel. Je kan het volledige artikel hier lezen.

17 + 18 augustus 2019: Ambachtelijk weekend. Op heel wat locaties in het Waasland wordt er gewerkt rond ambachten dit weekend. Mij kan je vinden in het 'Takketiele Huis' te Lochristi, tussen een 7-tal andere creatievelingen die werken rond muziek, keramiek, schilderkunst, weven en vilten. Zaterdag kan je er vanaf 10u terecht en zondag vanaf 12u.

9 juli 2019: Toen ik vorig jaar mijn job als leerkracht pauzeerde en aan mijn avontuur als lepelsnijder begon, voelde het als een wandeling waaraan je begint met veel goesting, zonder je uiteindelijke bestemming al te kennen. Geleid door je buikgevoel en door de dingen die je onderweg ontmoet en je vertellen dat de richting juist is.

Ik kan jullie met enige trots en vooral dankbaarheid vertellen dat ik verder kan wandelen dankzij de beurs die ik kreeg voor de overdracht van vakmanschap, georganiseerd door Departement Cultuur, Jeugd & Media en minister van cultuur Sven Gatz. Het dossier van mij en mijn collega Harald van Bushcraft West werd opgesteld onder begeleiding van het Centrum Agrarische Geschiedenis - CAG en ETWIE. Het startschot van ons tweejarig meester-leerling traject komt er in augustus, en heeft als doel onszelf op te leiden als vakmannen en het ambacht van lepelsnijder terug op de kaart te zetten in Vlaanderen.

9 juni 2019: Ik kom demonstreren hoe ik mijn lepels maak op de duurzame markt te Gentbrugge. Ik toon er onder andere uit welk hout ik ze snijd en welke werktuigen ik daarvoor gebruik. Het wordt een superfijne dag met allerhande producten waarbij duurzaamheid centraal staat.

mei 2019: Ik kreeg de opdracht van MESA, het restaurant van het team achter Tomorrowland, om een reeks van 60 dessertlepels voor hen te ontwerpen en snijden uit verse kerselaar en walnoot.  

23 maart 2019: Onlangs werd ik gecontacteerd door Rani van 'Made in Oost-Vlaanderen'. Ze schreef een leuk artikel in de rubriek 'Starter van de week'. Klik hier om het artikel te bekijken!